06 July 2012

Dag 26: Van de Palmer Rivier naar Cooktown (27/06/12)


Om het ook een beetje gemakkelijk te maken voor de nederlandse lezers van dit joernaal, is deze aflevering in het Nederlands. Onze engelse lezers moeten desnoods maar de vertaalknop (“Translate”) gebruiken, dan kunnen ze ook lekker meelezen.
Aangezien wij maar 130 km of zo moesten rijden vandaag, hadden we geen haast om weg te gaan van Palmer River. Palmer River dankt zijn bestaan aan het ontdekken van goud in de omtrek in de laat-19de eeuw.  Dat bracht duizenden naar dit stukje van het York Schiereiland, waaronder ook 17000 chinezen. Het was alluvial goud, dus was te vinden in de zandbodem van de Palmer River en andere rivieren en stromen in de buurt. De goudjacht (“goldrush”) duurde maar een beperkte tijd, voordat er niet meer genoeg goud te vinden was en het niet meer de moeite waard was. Overstromingen in de zomer, dag in, dag uit 46 graden, gebrek aan voedsel, onderdak, transport en openbare orde maakten het voor de meeste mensen onmogelijk.
De brug over de Palmer River

Zit er nog goud in de Palmer River?

Ons kamp en de Palmer River

Nu is er nog alleen het “Roadhouse” over. Combinatie kroeg, benzine pomp, restaurant, kampeer plek, postkantoor en buurthuis, iets wat je veel ziet in het Australische “outback”.
De diesel generator (en een reserve)

Bij een roadhouse hoort een bier tuin!

De mensen daar hebben een museum kamer met veel interessante gegevens over de oude tijd. Ook kopen ze goud op van amateur goudzoekers tegen $60 per gram. Nou ja, dat is iets voor onze volgende expeditie! Een paar weekjes kamperen bij de Palmer River en dan met de “Pan”, een diep bord met richeltjes er in naar de rivier en even de kost verdienen. Een oude heer had een tent naast onze caravan, en kwam s’avonds terug met ongeveer een half gram goud. Leuk om over te dromen.
We reden noordoost over een pas of twee...
Uitzicht naar het noorden vanaf een de James Earl Lookout in de Byerstown Range

...en zakten toen snel af naar Cooktown. Daar was het weer volop tropen, alhoewel het een beetje droger is als Cairns. Caravan opgezet en eerst even zwemmen om een beetje af te koelen...

No comments:

Post a Comment